KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Barrandovský most 2. etapa

Barrandovský most 2. etapa

Přidáno 10. 4. 2023
Od 15. května 2023 můžeme zase pomoci opravit Barrandovský most

Úspěch loňské 1. etapy opravy Barrandovského mostu (BM) si ještě dobře pamatujeme. Doprava v Praze byla těžší, ale nezkolabovala. Úspěch spočíval jednak v perfektním plánování založeném na počítačových simulacích dopravy, jednak v disciplinovanosti řidičů. Vždyť díky chápavému postoji řidičům klesl provoz na mostě o 10 % už deset dní před začátkem oprav, dokonce ještě před uzavírkami!
Letos se uzavře nájezd na most z D5-ky přes Barrandovskou spojku, řidiči se středních Čech budou naváděni časováním semaforů a navigacemi na hlavní objízdnou trasu, která povede po D0 a přes Radotínský most. Plně se otevře exit Písnice. Pro řidiče z Barrandova zůstane možnost otočit se na Lihovaru. Hodně pomůže nový BUS-pruh na Strakonické. Aglomerační okruh (silnice 101) na svou modernizaci teprve netrpělivě čeká, takže tento silniční okruh kolem Prahy pomůže jen omezeně. Loni si dokonce havarijní stav Aglomeračního okruhu v Břežanském údolí pod Závistí vynutil neplánovanou opravu a zkomplikoval objízdné trasy při 1. etapě opravy BM.

Plánované opravy silnic a uzavírky v širokém okolí jsou pečlivě koordinovány. Opravena už bude dilatační spára na Radotínském mostě, plyn v Plzeňské, sjezd z Městského okruhu na Andělu …

Počítačové simulace a moderní “zelené vlna”, tedy telematické řízení TASS (dopravně závislý výběr signálních programů) nejsou všespásné. Při mimořádnostech v Lochkovském nebo Cholupickém tunelu se zácpám nevyhneme.

Zásadní vliv na úspěch opravy budou mít zase řidiči, proto vyslyšme výzvu TSK:

👉nejezděte pokud nemusíte
👉pokud musíte, nejezděte prosím autem a volte jiný druh dopravy
👉pokud se bez auta neobejdete, zkuste se vyhnout BM a okolí
👉pokud se BM vyhnout nemůžete, jezděte mimo dopravní špičku
👉pokud již stojíte v koloně, zachovejte klid
👉jezděte ohleduplně a předvídatelně
👉využívejte navigační aplikace - Waze, GM …
👉vyhledávejte online předcestovní dopravní informace

Řidiči a obyvatelé Prahy se můžou těšit nejen na opravený most, ale také na optimalizaci provozu na něm. Už jste si asi všimli odděleného rychlého středového pruhu v každém směru. V jednání je také rampa přes sjezd na Modřanskou ulici (detaily zde), kterou navrhli členové KDU-ČSL v letech 2019-2020. Ve špičce teď dochází na průpletu řidičů ze Strakonické a z Barrandova k situacím jak z němé grotesky Charlie Chaplina. Auta se musí skoro úplně zastavit, aby se zařadila z pruhu do pruhu, čímž zastaví proud aut jak z Barrandova, tak ze Strakonické. Nová rampa tento průplet vyřeší a zmizí většina dnes obtěžujících kolon z Barrandova, Strakonické a hodně se uleví Radlické v Jinonicích.