KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Projev Víta Šolleho při příležitosti oslavy 28. září

Projev Víta Šolleho při příležitosti oslavy 28. září

Přidáno 1. 10. 2018
Zveřejňujeme projev, který u příležitosti oslav Dne české státnosti pronesl náš zastupitel a zároveň zástupce starosty, bratr Vít Šolle:
"Den české státnosti - pravděpodobně druhý nejdůležitější státní svátek po 28. říjnu - budeme slavit zítra 28. září se všemi nositeli jména českého národního patrona. 28. říjen nemůže být spjat se vznikem současného státu, a se dnem 1. ledna 1993, kdy vznikla Česká republika, se příliš neidentifikujeme. Stát v prostoru střední Evropy je v naší zkušenosti příliš krátkodobá instituce. Generace narozená koncem éry Rakouska – Uherska zažila I. republiku, II. republiku, protektorát, obnovení Československa a jeho rozpad.  Spojení Dne české státnosti se svátkem knížete – Přemyslovce, který dokázal zachovat suverenitu českého státu, založil chrám sv. Víta a je spojován s křesťanskými ctnostmi, to je nadčasové.

Nadčasové a dává dobrý příklad nám všem do dnešních dob, tak aby naše společenství žilo v míru a svornosti, mravnosti a opravdovosti, v horlivosti při šíření ctností a konání skutků milosrdenství a lásky. Kníže Václav je také symbolem vzdělanosti. Václav ctil svou babičku, tedy své předky, pečoval o chudé, nemocné a sirotky, poskytoval přístřeší a pohostinství pocestným a cizincům a netrpěl, aby se komukoliv stala křivda. Byl osobně statečný. Znáte lepší národní program?"